Our studio this semester made us put some energy into the idea of essence diagrams, the idea is that you should be able to convey your concept in a drawing with 6 lines or less.

So the essence of my design was the inverted L shape, this was the driver and enabler for the concept to really take off.

The iterations go through several stages:

  • Firstly, the inverted L sits on its neighbour
  • Secondly, a window is added to break up the concrete facade and bring in daylight + variation
  • thirdly, the building is fully raised off the ground, using its neighbour entirely for structural support
  • fourthly, detail is added to the glass opening to bring character to the design and work as a linking element between the two outside cages
  • fifthly, the pitched roof was taken into account
  • sixthly, the approach had to be considered, and hence an opening was sliced out of the bottom corner.
  • seventh + eighthly – several different stair approaches were considered
  • ninthly, Apertures became a large consideration and were added in the form of small perforations
  • lastly, the apertures were adjusted for the private space to provide views out to key locations

Symbiosis is a relationship between two dissimilar organisms, often, but not always of a mutual dependency. In my project, I looked at the symbiotic relationship between the given site, the neighbouring structures, and my proposed building.

Our clients for the design paper were taken from the film Frida, which tells the story of the famous Mexican Painter. My client was Lupe Marin, Diego’s ex-wife from the film, Frida. What I thought was one of the most interesting moments was just after Diego and Frida got married, and Lupe actually lives right above their dwelling. We see her as being a quite intrusive figure or at least not willing to let go.

The main notion and driving principle of my design was the idea of parasitism, a form of symbiotic relationships. The initial concept was born out of a simple idea of an inverted L like shape which planted itself in the ground and props itself up on the parapet of the neighbouring building, much like how Lupe was an overbearing figure in Diego and Frida’s marriage.

As the concept developed, I realised I was in a unique position where my building could sit entirely independent of the ground below, by relying on the neighbouring building for structural support. Now because of this, this dictated that my building was only parasitic to its neighbour and not to the ground below, which enabled the site to remain as a clean and empty green-space – something often over-looked in a dense urban context, and one of the benefits of my solution.

In section, my building is split into 3 clearly defined volumes. The ‘public’ space on the right, the circulation space in the middle, and the private space perched up on the parapet on the left. Each of these spaces is defined by a different sort of light condition.

Starting with the circulation space, the aesthetic is driven by making a surgical incision, through flesh. Cutting through flesh, one would expect to see all the muscle tendons and blood flow, but predominantly the bones. So cutting through the concrete skin or flesh of my building, the steel beam structure becomes exposed, so as one walks up the grand staircase to the front door, you really get a sense for the mass of the building as you see a cut right through the thickness of the wall, but are also greeted with an intricate structural skeletal sort of system.

Inside, the effect of the light pouring in is the main moment of delight in my form. In order to make this aesthetic as pure as possible, the stairs have also been considered to have open slits between the risers so as to not hide any of the light trying to enter, and to maximise the effect of this light condition.

Both the public and private spaces have been fitted with a light condition set up by perforating the surface. But they are done in slightly different ways. The public space has been splattered with random holes of varying sizes all over, so as to bring light in, in an interesting manner, and provide an occasional glimpse out through the larger perforations.

However in the private space, the perforations are a little more ordered. I took a point on the vertical wall planes which looked to a certain view, and then generated a whole lot of random points across the face of the surface. Then, based on the distance between each point and the one localised point, I scaled the size of each perforation so they became smaller the further away they were from that main point. What this does is frame specific views out from the building with clusters of larger openings, and then the much smaller openings are purely functional for bringing specks of light into the space.

In terms of the use of the spaces, there is a system of hierarchy created in the building. At the entrance level is a teaching space of sorts. Lupe, the character did sewing classes as well as being a fashion designer, so this is her teaching space. The next level up, which is a double height space, is the living and dining, where she can entertain a few guests and the like. And then her private space is up and offset from the rest of the building. In here is her bedroom as well as her studio, which is defined by a slight level change but not with any interior walls or anything so as to not dilute the light condition in there.

A relationship between two dissimilar organisms, often, but not always of a mutual dependency.

The driving force behind my concept was the notion of parasitism and the idea of parastic architecture. The idea is that the building is born out of structure it sits on was defined by this key notion and resulted in a powerful form. Becuase of this idea, the building leant itself to a very unique position in which it did not actually need to sit on the ground. By raising the building and creating a clearance between itself and the site, this created an interesting moment of delight experienced from the outside. The floating box is characteriscally striking, as the apparent mass of the building magestically sits over one’s head.

The building took queues from the the parasitic notion and continued to express itself in a biological context. The steel beams which connect the floating mass and the other perched on the parapet of the structure are amongst the other things which show this influence. The beams were conceived as if a surgeon took to the flesh of the building with a scalpel and made an incision wrapping around the entire section of the building and then being prised apart. What this suggests is that when the flesh of the building (ie. the concrete) is removed, what remains is exactly what we’d expect to, the bones, or the structure which is what holds the building together.

I had a little foray into materials and the composition of my building. Essentially, it exists as three separate bodies, these are all dedicated to different kinds of spaces and hence require a unique treatment in order to convey the experience.

The entrance is very much transparent, whereas the two outer regions require a certain degree of privacy whilst still facilitating a comfortable and usable space for the occupant(s).

As this was intended to be a mini project, this will likely be the only design feature for this part. There are several elements to this initial proposal.

Firstly, the dwelling attempts to make a statement by exaggerating the curve of the Anzac Ave street frontage, introducing the long sweeping facade as a main element.

Secondly, the building uses the existing parliament retaining wall as a means of threshold, firstly to indicate entering the home, and thereafter to signal a change into the private quarters of the occupant.

The first step in our mini-project was to do a site analysis of our given location which sat on Anzac Ave in Auckland. The location in fact was where the original parliament building sat, although it no longer remains there, in landscaping the area, the designer paid homage to the parliament building by outlining its foundation with a brick retaining wall.

The site also features a very interesting kind of curvature to it, namely the long sweeping road which follows all the way around the site.

These two elements are going to be my key foci for the design.

My 3rd design paper takes a focus on creating well crafted spaces as a solution to the problem of urban densification, more specifically, how can we use materiality and careful planning and arrangements of space in order to create an architecture of minimalist-like quality, not in its fullest extent but as a main design consideration. For this paper we will be doing two projects, one mini project ot start off with, and then the actual project after we’ve gotten to the swing of things.